2020. augusztus 4., kedd

Zöldtetők a nagyvárosban


zöldtetők előnyei
A zöldtetők nagyvárosokban való megjelenése számos előnnyel járhat az ott lakók számára, de a vidék városokban és falvakban is roppant hasznos lehet. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttük miért is éri meg a városi ingatlanok esetén zöldtetőt létesíteni, ha adottak hozzá a lehetőségeink.

Zöldtetők jelentősége a városban


A zöldtetők építése lassacskán az egyedüli módját jelentik a nagyvárosi zöldfelületek növelésének. Ez javarészt annak köszönhető, hogy a városok központjában csak a megmaradt parkok területén találkozhatunk zöldterülettel, minden mást a betondzsungel váltott fel.

Ráadásul gyakran a városrendezési tervek is csak legfeljebb a régi parkok fenntarthatóságát, felújítását tűzik ki célul, újak létesítésére elvétve akad példa. Ilyen körülmények között a zöldtetők ökológiai szerepe felértékelődik és alapvető szempont, hiszen ökológiai kiegyenlítő funkciót biztosítanak, jelentős mértékben javítva a lakók életminőségét és közvetve anyagi hasznot is hozhatnak.

A zöldtetők kivitelezésük során ugyan egyszeri többletköltséget jelentenek a beruházónak, de a későbbiekben ellenszolgáltatásként megtérülő előnyök sokaságát nyújthatják, ehhez azonban mindenképp érdemes a zöldtető szigetelés részleteire is odafigyelnünk a kivitelezés során.

A zöldtető véd a hőségtől!


A zöldtető egyik legnagyobb előnye, hogy védi a tetőt az időjárás negatív hatásaitól. Óvja a vízszigetelést a káros UV sugárzástól, a nagy hőingadozástól, ez által gátolva a vízszigetelés elöregedését, megduplázva élettartalmát.

Kutatások megállapították, hogy a tetőkön kialakított kerteknél – forró nyári napokon – 30 C° hőmérséklet csökkenés is elérhető, egy hagyományos tetővel szemben. A zöldfelület a természetes sugárzás 80%-át, és a lehullott csapadék jelentős részét képes elnyelni.

A zöldtető kiválóan szigetel!


A mai korszerű vízszigetelésekre a gyártók 30-40 év garanciát adnak, a zöldtető adta védelem ezt egy emberöltőre növelheti. A nem kielégítően védett hagyományos szigeteléseket 4-5 év után javítani kellhet, de 15-20 év alatt a teljes amortizációig is eljuthatnak. Tekintetbe véve a szigetelés élettartam növelő hatást, a zöldtetők egyszeri bekerülési költsége, a szigetelés felújítási költségeivel szemben nyereséget mutat.

A zöldtető segít a vízelvezetésben!


Már 10cm vastag, sekély réteg felépítésű, extenzív zöldtető is képes 70%-al csökkenti a tetőről elfolyó csapadék mennyiségét. Ráadásul a fenti tulajdonságokból fakad, hogy párologtatással és hőelnyelő képességével jelentősen hűti a környezetét, javítja a mikroklímát is.

A zöldtető megoldást jelent a zivatarok esetén jelentkező extrém csatornaterhelés problémájára. A tetőkerti növények nagy mennyiségű vizet szívnak magukba, lecsökkentik a csatornákat terhelő csúcsidőszakot, késleltetik a tetőről lefolyó víz mennyiségét.

A zöldtető a port is megköti!


A tetőkön a növények levélzete megköti a port is. Ezzel akár az allergén anyagok levegőbe jutásának mértékét is csökkenthetjük. Természetesen ehhez a zöldtetők jelentős mértékű elterjedése is szükséges, hiszen ezzel érhető el jelentős javulás.

A zöldtető növeli az ingatlan értékét!


A tetőkertek kiváló lehetőséget nyújtanak rekreációs, közösségi terek kialakítására, nemcsak a pihenést, hanem a lakók szocializációját is szolgálhatják. Mindezek fényében a szépen, esztétikusan megépített zöldtetők értéknövelő beruházásoknak is tekinthetők, hiszen az ingatlan értékét növelhetjük általuk.

Összegezve:


A zöldtetők nagyfokú elterjedése mindenképp hasznot hozhat a nagyvárosok számára, mert védelmi, társadalmi és értéknövelő funkciót is hordoznak magukban, ami a szabad helyek híján lévő nagyobb városokban mindenképp előnyt jelenthet.
 
 
 


télikertépítés

hőszigetelt télikert budapesten | építkezési cégek | télikertépítés teraszra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése