2016. május 26., csütörtök

Dísznövények termesztése a télikertben és üvegházban

Növény a télikert teraszbeépítés
Télikerti kertészkedés

A vegetatív növényszaporítás

Sok növényből hajtásaik, rügyeik, leveleik és rizómáik felhasználásával mesterséges eljárás segítségével új növényt nyerhetünk. Így kapunk például a dugványozással fajtiszta és egységes növényállományt. A télikert és üvegház, esetleg a fűtött beépített terasz remek hely a növényszaporításhoz.
A dugványok hátránya, hogy a magoncokhoz képest csekély a növekedési erejük, előnyük viszont az, hogy korábban virágoztathatók. E tulajdonságuk figyelembevételével sikerült korán virágzó, mini dísznövényeket előállítani.

Ennél a szaporításmódnál sportok (rügymutációk) keletkezhetnek és növényújdonságokat nyerhetünk.
Számos növényen növekedése során ún. szaporítószervek fejlődnek, amelyeket jól felhasználhatunk új egyed nyerésére.

Gumók (Begóniák, Gloxiniák). A gumóosztódás egyik módját, a sarjgumóképzést a Begonia socotrana-nál találhatjuk meg.

A rizómák vagy gyöktörzsek (Zantaedeschia) sok elágazása arra utal, hogy később azokból önálló növények lesznek.

A télikertépítés vagy teraszbeépítés után, ha infrafűtés gondoskodik a mediterrán klímáról, természetes módon is képezhetünk délszaki növényeken is sarjakat. Természetes sarjképzés: hajtások képződnek, amelyek meggyökeresednek (Chrysanthemum). Nephrolepis félig föld feletti indákat hoz, ezek végein fiatal növények fejlődnek. Föld feletti indákat nevel a Chlorophyphytum.
Sarjképzés: a száron fejlődnek a fiatal növénykék, gyökereik erősödnek és a lassan elsorvadó anyanövényre tapadnak (Bromeliaceae, Pandanaceae).

E felsorolt szaporítószervek képződése a kertésznek is érdekében áll. Kialakulásuknak a virágképződés visszaszorítása kedvez. Ezért az anyanövényeken képződő virágszárakat ki kell metszeni.
A télikertben nevelt dísznövények és virágok egész évben gyönyörködtethetik gazdáikat.
Dísznövények termesztése a télikertben és infrasugárzókkal fűtött üvegházban valóban pihentető kikapcsolódás. Hogyan szaporíthatunk dísznövényeket a télikertünkben vagy a beépített teraszon, ez mindenki számára érdekes információ? A legfontosabb kifejezések: Gumók, rügyek, hajtások. télikert, üvegház, teraszfűtés, teraszbeépítés, dísznövény, virág, virágtermesztés, kertészkedés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése