2016. március 15., kedd

Télikert vagy átriumkert a kültéri teraszon

Télikert építése előtt tervezés
Infrasugárzóval fűtött átrium kert a lakóházban

Télikert fajták: átrium pálmaház

A lakás és a kert között a legszorosabb funkcionális kapcsolatot az átriumkert, a télikert adja. Átriumkertnek a félig vagy teljesen körülépített olyan belső kertet nevezzük, amely a nappaliból közvetlenül megközelíthető. A legintimebb szabadtéri kert, jó időben kedvenc tartózkodási hely. Ha emeletes átriumházat vagy télikertet építenek, a növények telepítésekor az emeleti ablakokra is tekintettel vannak.

Kert és épület összhangja 

Az átriumkert, a lakáshoz épített üvegház, annak szerves része. Különös gondot kell fordítani igényes kialakítására. Ez a kert szoros kapcsolatban áll az épülettel, ezért már eleve úgy kell megtervezni a falfelületeket, hogy azok növeljék használati értékét és ezzel az ingatlan szabadpiaci árát is.
A tetőkertek és télikertek a nap bizonyos szakaszában árnyékoltak lehetnek, így célszerű világos színű burkolatokat alkalmazni. A falakon a kerttel összhangban tervezett plasztikai alkotást is el lehet helyezni. A kertnek többféle funkciót kell ellátnia, legyen hely a meghitt pihenésre, a napozásra, esetenként az étkezésre. A beépített terasz irodalmi szalonként is működhet, a kültéri tető teraszon pedig infrafűtéssel teremthetünk kellemes környezetet a vendéglátáshoz.

Kültéri terasz beépítés - növényház

A kert korlátozott méretei miatt a térbe illő alacsony növényeket kell telepíteni, hogy elférjenek a kerti bútorok is. A terület nagyságától függően választhatunk lombot adó díszfákat is, rendszerint csak egyet. A kisebb kertekben általában egy darab oszlopos növekedésű örökzöld növényt helyezünk el, mint vezérnövény. Az asztal, székek elhelyezésével a fa körül helyben kialakított alkalmi kültéri kávézóhelyet a hidegebb napokon sötétsugárzó kültéri infrapanelek kihelyezésével fűthetjük kellemessé.

Télikert vagy átriumkert? Télikertek és átrium kertek építése, fajták és típusok tervezése előtt fel kell mérni a rendelkezésre álló külső vagy belső teret. Fűtött télikert, budapesti pálmaház és átriumkert, tervezés, kert építés, mediterrán kert, üveg tetőkert, növények, műanyag berendezés, manzárd tető (infrafutes-infrapanel)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése