2023. június 11., vasárnap

Narancsfa és üvegbútor a télikertben

Narancsfát nevelhetsz beépített teraszon?

A narancsfát beépített teraszon megfelelő körülményeket biztosítva nevelhetsz. Éspedig:

Válassz megfelelő fajtát. Narancsfából többféle fajta létezik, és néhányan jobban alkalmazkodnak a beltéri körülményekhez. Keresd az olyan fajtákat, amelyek kisebb méretűek és kevésbé igénylik a hideget vagy a nagy teret, például a kisméretű Calamondin narancsfát.

E növényeknek nagyobb méretű edényre van szükségük, hogy megfelelő gyökérrendszerük fejlődhessen. Válassz egy nagy, mély és  vízelvezető edényt, amelynek alján lyukak vannak a felesleges víz elvezetésére.

Készíts elő megfelelő talajkeveréket a narancsfának. A jó vízelvezetés érdekében keverj össze kerti földet, komposztot és perlitet vagy vermikulitumot. A pH-szintet a fafajtától függően állítsd be a kívánt tartományban.

Fényigény: fáid szeretnek sok fényt kapni, ezért helyezd őket olyan területre a beépített teraszon, ahol sok napfény éri őket. Ha a természetes fény nem elegendő, fontolj meg mesterséges világítást.

Győződj meg arról, hogy a narancsfa neveléséhez a beépített teraszon megfelelő hőmérsékletet tudsz biztosítani a növény számára. A narancsfák általában jól tolerálják a melegebb hőmérsékletet, de ügyelj arra, hogy elkerüld a hirtelen hőingadozásokat.

kültéri terasz fűtés
Az üveg bárszekrényt a fűtött teraszra is tehetjük

Üvegbútorok a télikertben

Házunkat, lakásunkat otthonosabbá tehetjük a saját kezűleg készített bútorokkal. A télikertbe, beépített vagy kültéri teraszra, üvegházba természetesen üvegből készült bútorok illenek. Ha nyitott térben gondolkodunk, infrafűtés alkalmazásával gondoskodhatunk a kellemes ott-tartózkodásról.

A magunk készítette bútorok előnyei, hogy formaalakításuk kötetlenebb, gyakran ötletesebb és főleg nem szokványos. A nyitott polcok, akár készen vettük, akár otthon készültek, üvegfalakkal, tolóajtókkal vagy nyitható szárnyakkal kedvező látványt nyújtanak, és a portól is jobban védenek. Kialakítás kérdése, hogy hány mezőt üvegezünk be, akár középre, akár alul. Az üvegfajtától is sok függ. Füstszínű üveg nyugodt felületet ad, a mögötte elhelyezett tárgyak hatását csökkenti. Ha azonban azt akarjuk, hogy a homloküvegek feltűnőbben érvényesüljenek, díszített üveget kell alkalmaznunk. A modern alakítású belső terekben drótüveg is elképzelhető. Igényeink természetesen függenek a télikert vagy terasz méretétől, a nyílászárók formájától és a fűtési opcióktól is.

Állványszerű polcokat üvegajtókkal ellátni ismert, egyszerű eljárás. Ehhez a kereskedelemben kapható szokásos nyílópántokat használjuk, krómozott felületű simákat vagy sárgarézből készülteket. A kereskedelemben kapható számos vasalás alkalmas e célra.

Pontos méretet veszünk, és kiszabjuk a táblákat, majd lecsiszoljuk a tábla éleit. Az üvegkereskedelemben méretre szabott táblákat is készíttethetünk, lecsiszolt élekkel. Az üvegek fúrását magunk is elvégezhetjük. A fúrt lyukaknak 2-3 mm-rel nagyobbnak kell lenniük, mint amilyen vastag csavarokat akarunk használni.

Hogy az üveglap homlokzatán a nyílópánt lapja ne hasson zavaróan, egy megfelelő formára vágott fémlapot helyezünk az előrészre. Ez a pánt előlapjával egyenlő nagyságú, és azt lefedi. Az üveg és a fémfelület közé vékony, mintegy 2 mm vastag gumialátétet vagy hasonlót helyezünk. A belső oldal felől behelyezzük a csavart és kívül rácsavarjuk az anyát.

Az elkészült bútorok jóvoltából művészi színvonalra emelhetjük beépített teraszunkat, télikertünket, üvegházunkat.

Épített télikert, kültéri terasz és üvegház otthonos berendezése üvegbútorral is lehetséges és szórakoztató Budapesten. A télikertet és üvegházat saját készítésű üvegbútorokkal is berendezhetjük, ez nem okoz nehézséget számunkra. Érdemes foglalkozni a télikert, üvegház, kültéri terasz fűtés, valamint narancs termesztés és teraszbeépítés, berendezés, üvegbútor, polc, bútor fogalmakkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése