2019. február 12., kedd

Kerti öntözővíz

Milyen vízzel öntözzük növényeinket?


Öntözővíz kezelése
Öntözővíz növények öntözéséhez
A kerti virágok egészségének megőrzése érdekében az öntözéshez használt víz minőségére is oda kell figyelni. Több kritériumot is figyelembe kell venni, hogy növényeink fejlődése megfelelő legyen.

Az öntözővíz hőmérséklete a talaj és a környezet hőfokára kedvezően kell, hogy hasson. Leginkább a 25 °C körüli öntözővíz alkalmas a növényeink számára. A hideg kútvíznek, különösen déli, meleg órákban, perzselő hatást tulajdonítanak. Lényeges, hogy az öntözővíz és a növényi test hőmérsékleti különbsége ne haladja meg a 10-12 °C-ot.

Szennyeződések az öntözővízben


A lebegő anyagok, szennyeződések, amelyek a vízben találhatók, javíthatják, de egyben ronthatják is minőségét. A 0,1 milliméternél nagyobb szemcséjű hordalék általában káros, mert könnyen és gyorsan ülepedik, ezáltal szűkíti a csatornák, árkok medrét, költségessé teszi a karbantartását. A 0,1-0,005 mm közötti nagyságú szemcsék legtöbbször kevés növényi tápanyagot tartalmaznak, a talaj fizikai sajátságait azonban javítják.

Élő anyagok az öntözővízben


Az élő anyagok a vízben egészségügyi és állategészségügyi szempontból is veszélyesek. Ilyenek a gombák, a baktériumok, az állati kártevők petéi stb.

Az öntözővizet felhasználás előtt tehát meg kell vizsgálni, és csak akkor lehet felhasználni, ha az megfelel a minőségi követelményeknek, mert ellenkező esetben kárt okozhatunk vele. Szükség esetén a vizek fertőtlenítéséről kell gondoskodni.

A vízkezelés módszerei


A szennyezett vizet többféle módszerrel, technológiával kezelhetjük, hogy alkalmas legyen állatok számára ivóvízként. Az egyszerűbb derítőmedencékben természetes anyagok felhasználásával tisztíthatjuk meg olyan mértékben, hogy alkalmas legyen mezőgazdasági alkalmazásra.

A klór-dioxidos fertőtlenítésre akkor van szükség, ha emberi fogyasztásra alkalmas ivóvizet szeretnénk kapni a vízkezelés eredményeként. Az ivóvíz alkalmas növények öntözésére, de csak akkor, ha a klórszármazékoktól ülepítéssel megtisztítottuk, és a megfelelő hőmérsékletre melegítjük.


Kerti öntözővíz készítése és tárolása. A kerti növények öntözése során használt víz minőségi és mennyiségi biztosítása a megfelelő vízkezeléssel és fertőtlenítéssel lehetséges. Az ivóvíz bizonyos feltételek mellett használható öntözésre. Néhány további téma, melyet olvasásra ajánlunk: ivóvíz kezelés, kerti öntözés, növény gondozás szolgáltatás, növények termesztése, vízkezelés klór-dioxiddal, fertőtlenítés otthon. Forrás: https://twinoxide.hu/ivoviz-kezeles/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése