2018. március 11., vasárnap

Fűtési rendszerek a télikertben

Télikert fűtés terasz
Fűtés kell a beépített teraszra is

A beépített terasz hőmérsékletének szabályozása


A télikert vagy a beépített terasz akkor tekinthető befejezettnek, ha a burkolómunkákat követően, a berendezés előtt beszerelésre kerülnek a megfelelő légtechnikai berendezések. A téli hidegben fűteni, a nyári melegben pedig árnyékolni és hűteni kell a nagy üvegfelületekkel rendelkező télikertet. A fűtési rendszer megtervezését és csatlakoztatási lehetőségét a ház rendszerére a télikertépítő szakemberek végzik el.

Központi fűtés


A télikert a lakóház része, ezért általában az tűnik logikusnak, hogy az épületben, a már meglévő rendszert bővítsük ki, amennyiben ez lehetséges. A központi fűtés lényege, hogy egy központi egység szolgáltatja a hőenergiát, ez a kazán működhet gázzal, fával, elektromos árammal is, a hőt pedig csővezetéken keresztül szállítják a távolabbi helyiségekbe, általában vízközeg segítségével. A teraszon vagy a télikertben a radiátor vagy más nevén fűtőtest adja le a hőt. A vízközeggel működő központi fűtés egyenlően osztja el a ház különböző pontjain a meleget.

Elektromos fűtőtestek a télikertben


Az elektromos fűtés terén a az elterjedt megoldás a fűtőszálas berendezések használata. Hősugárzókat vagy hőágyúkat az üvegházak felfűtésére alkalmaznak, de csak rendkívüli esetben, mivel rendkívül költséges és nem hatékony az energiafelhasználása. Az utóbbi időben a télikertek esetében elterjed a Split klíma alkalmazása, ez egy olyan berendezés, amely nyáron légkondicionáló berendezésként működik, télen viszont képes meleg levegőt fújni a helyiségbe. Az elektromos, légfúvásos berendezések akkor a leg hatékonyabbal és takarékosak, ha a központi fűtés mellett alkalmazzuk, leginkább akkor van szükség ilyen eszközre, ha a beépített terasz lakószobaként funkcionál.

A klímaberendezés beépítése több előnnyel is jár:

  • képes hűteni és fűteni
  • szárító üzemmódban is működhet (a helyiség hőmérséklete nem változik)
  • automatikusan tartja a beállított hőmérsékletet.

Télikert fa fűtés
Fa tüzelésű kandalló a télikertben

Melegpadlós fűtés


A lakóhelyiségek fűtésére az egyik legjobb megoldás a melegpadlós fűtési rendszer. Mivel az emberek számára a láb hőérzetének biztosítása nagyon fontos, ezért a padlófűtéssel rendelkező helyiségek sokkal kellemesebbnek tűnnek. A padlófűtés ellen leginkább az szól, hogy nincs hagyománya Magyarországon, valamint bonyolult, de megvalósítható, többnyomású, több-hőmérsékletű rendszert kell kiépíteni. A radiátorokban a víz ideális hőmérséklete 70C körül van, míg a padlófűtésnél a 30-40C az ideális.

Minden télikert egyedi fűtési megoldást igényel, mely függ a már meglévő rendszertől és az épület adottságaitól. A télikert építés során a szakember határozza meg a megrendelő igényei szerint az alkalmazandó fűtési típust.

Fűtési rendszerek szakszerű megoldásai a télikertben. A fűtési rendszer kiválasztását és gyors beszerelését a télikertépítés és szigetelés során vagy a terasz beépítése után a gyártó vagy a kivitelező tervezi meg és végzi el a megrendelő számára. A központi fűtés mellett elektromos- és padlófűtés is alkalmazható, amihez kiegészítő berendezések vásárlása szükséges lehet. Néhány további téma olvasását ajánljuk: télikert építés ára, beépítés szakszerűen, terasz beépítés Budapest, üvegház tervezés, takarékos fűtés,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése