2016. december 12., hétfő

Télikert a nappaliban

Télikert szoba építés és gyártás
Családi ház szobájában kialakított télikert

Családi ház átépítése


A hatvanas-hetvenes években tucatszám épültek az ország minden pontján a magyar építészeti hagyományoktól idegen, úgynevezett sátortetős házak.

Az épületek nagy része azóta elavult, felújításra szorul. A korszerűsítés a legtöbb helyen a ház teljes átépítésével jár, míg másutt csak kisebb-nagyobb változtatásokkal.

Ez utóbbi cél – meghagyni a jót, a még használható, de változtatni a kényelmetlenen – vezérelte a sátortetős családi házak átalakítását.

Az átalakítás egyik konkrét esete, amikor a három és fél szobás, hagyományos elrendezésű házhoz korábban száz négyzetméter télikertet építettek, ahol mediterrán és trópusi növények tenyészthetők, nem csak hobbiból, de akár megélhetési céllal is. Az ilyen adottságokból kiindulva kialakítható az az elképzelés, hogy a nappaliban is mediterrán hangulat legyen télen-nyáron. Ha a telek adottsága engedi, akkor a déli fekvésű szoba fala kibontható és akár ötven négyzetméternyi télikert is építhető elé.

Egyik megoldás, ha tölgyfavázas, három oldalról hőszigetelt üvegezésű télikerttel teljesen megváltoztatjuk a ház arculatát. Ha a sátortetőt nyeregtetőre cseréljük, akkor a családi ház tetőtere is teljes egészében beépíthetővé válik. Ide kerülhetnek fel a gyerekszobák illetve a gyerekek részére kialakított háló és játszószobák.

A földszinten az éléskamra megszüntetésével a régi típusú fürdőszoba tágassá alakítható
.
Érdekes megoldás, ha a kerti épületek ajtaját és ablakait a télikert nyílászáróihoz illőre cseréljük és a kert udvari részén pergolát építhetünk, melyre a mediterrán télikerti hangulatnak megfelelően kivit futtathatunk.


Télikert a nappaliban és a ház átépítése során a terasz is beépíthető növényekkel is. A régi sátortetős családi ház átépítése során télikert vagy teraszbeépítésre is sor kerülhet a gyártó javaslata alapján tervezve, mely mindenki számára kellemes kerti időtöltést biztosít télen és nyáron egyaránt. Érdekes további olvasnivaló témák: télikert, építés, terasz, gyártás, nyílászárók, átépítés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése