2016. június 9., csütörtök

Futtassuk növényeinket állványokra

Kert fa kerítés téli nyári
Meghitt hangulat a kertben

Saját készítésű növény lugasokkal díszíthetjük a télikertet, üvegházat

 

A télikertekben és üvegházakban, legyártásuk után, a betekintés ellen védő kerítések, falak és pergolák nemcsak a kíváncsi tekintetektől védenek, hanem futó- és kúszónövényekkel borítva igen tetszetősek is.

Árnyékukban a forró nyári napokon is elviselhetőbb a déli hőség. A gyorsan növekvő kúszónövények, pl. a folyondár egy év alatt több métert nő és szép színekben virágzik. A növények kúszásának elősegítésére a legmegfelelőbb megoldás a rácsoknak a falhoz rögzítése.

Az a tévhit, hogy kúszónövények a házat szivaccsá változtatják, megalapozatlan, sőt ha a ház vizes talajon áll, a kúszónövények a nedvességet felszívják és az a lombokon keresztül elpárolog. A télikert és üvegház alapzatának szárazon tartására megfelelő megoldás az ültetésük.

Bizonyos növényeknél néhány évig tart, míg a rácsozatot a buja növényzet elfedi, ilyenkor a rácsozat alakját még gondosabban kell megtervezni. Nézzünk néhány ilyen rácsozatot, melyet nem kell legyártatnunk, mi magunk is elkészíthetjük.

Védőfal betekintés ellen


A fából készült szerkezet méreteit szabadon választhatjuk meg, a szabadon álló szerkezet alapját 3x4 cm gyalult fenyőlécből készítsük. A stabilitás érdekében a keret nagysága kerettartó nélkül nem haladhatja meg a két négyzetmétert.

Elkészítése egyszerű:


  • A gyalult ácslécekből álló keret egyes részeit bekenjük ragasztóval és összecsavarozzuk
  • A keretek belső részét négyszögletes lécekkel erősítjük, ezekre szögezzük fel a gyalulatlan lécekből készült fonatot.
  • A sarkokat rétegelt lemezből készült háromszögletű darabokkal utólag erősítjük meg.
  • Alapozzuk, fessük le a kívánt színre.

Léckerítés


Az üvegházhoz, télikerthez ideális ilyet építeni. Egyszerű deszkákból és lécekből könnyen elkészíthető.
A 2x4 cm-es léceket vízszintesen a falra szegezzük. Hogy az esővíz lefolyhasson róla, 30 cm-enként függőlegesen átfúrjuk őket. A felül hegyesre vágott deszkákat felcsavarozzuk, és kész a virágfuttatásra alkalmas kerítés.
Futtassuk növényeinket állványokra, hogy sokáig gyönyörködhessünk bennük.  A növények futtatására alkalmas építmények a télikertek, üvegházak, pergolák és teraszok ékességei is lehetnek, ha megfelelő módon vannak elkészítve. Ezeket nem kell legyártatni, készítsük el sajátkezűleg otthon. Olvassunk még az árnyékolás, konyhakert a télikertben, kertészkedés, növények, télikert gyártás, kerítés témákról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése