2018. január 5., péntek

Fapadló készítése a télikertben

Fapadló a télikertben
Egy jól sikerült fapadló burkolat.

Hajópadló, keményfa hajópadló és svédpadló


A télikertépítés egyik befejező mozzanata a megfelelő padlózat kialakítása. Sokan választanak kerámia, kő vagy műanyag padlóburkolatot, mivel ez könnyen tisztán tartható és ellenáll a nedvességnek és párának. A fapadló ezzel szemben jóval érzékenyebb a nedvességfajtákra, azonban jobb hőszigetelő, ezért lakószobába vagy társasági helyiségekbe célszerűbb ilyet építeni.

A hajópadló fektetéséről a télikertben


A hajópadlónál a deszkák szélessége a télikerten vagy beépített teraszon belül azonos legyen, de a szélek felé – a szakszerű csukás kialakítás miatt – az utolsó deszkában, deszkánként 1 centiméteres lépcsőben, legfeljebb összesen 2 centiméteres eltérés lehet.

A szegezést a télikert hajópadlója esetében 28/60-as bognárfejű szegekkel végezzük, párnafánként 2-2 db-ot 45 fokos szögben a horonyba vagy eresztékbe ütve. A szegezést felülről is végezhetjük, de ehhez a télikert megrendelőjének jóváhagyása szükséges. A deszkák, 4m hosszúságon felül, kötésben is toldhatók. A toldásokat azonban mindig csak párnafán végezhetők, merőleges, tisztán vágott végekkel. Csak azonos szélességű deszkákat szabad toldani.

Minden leszegezett sor alatt a feltöltést vagy szigetelést a kalapács fejével le kell döngölni, hogy később a padló ne rugózzon.

Használatbavétel előtt a télikert hajópadlóját le kell gyalulni vagy csiszolni.

Keményfa hajópadló a beépített teraszon


Szögezett fapadló a télikertben
Fapadló eresztékkel és szöggel.
A keményfa hajópadlódeszka nem szabványosított anyag. Általában tölgyfából vagy gőzölt bükkből készül, a parkettához hasonlóan csappal és árokkal, de tompán vannak levágva. Vastagsága gyalultan 22 mm, szélessége 6-10 centiméter, hossza 1,0-1,6 m.

A télikertben a keményfa hajópadló készítése lényegében megegyezik a puhafa hajópadlóéval, eltérés csak abban van, hogy az 1 méter névleges hosszúságú deszkákat váltott kötésben kell rakni, s ezáltal a párnafák tengelytávolsága közel felére, 50 cm-re csökken.

A télikert keményfa hajópadlóját felgyalulni csak használatbavétel előtt kell, és érdemes lakkozni.

Svédpadló


A télikertben épített svédpadló anyaga 22 milliméter vastag, legfeljebb 9 cm széles és kb. 1 m hosszú, három oldalt gyalult borovi fenyődeszka. Egyik hosszoldalán csappal, a másikon árokkal, két derékszögben levágott vége is csapos, illetve árkos.

A svédpadló kivitelezése a télikertben lényegében hasonló a hajópadlóéhoz, de a párnafákat itt egymáshoz közelebb, 40-50 cm-re, illetve olyan távolságra helyezzük el, hogy minden deszka három párnafához legyen rögzíthető. A deszkákat kétsoros téglakötésben, zsinór mellett fektetjük. A falak mentén borovifenyő székléccel szegélyezzük, és úgy, mint a hajópadlónál fejezzük be a télikert padlózását. A svédpadló előnye, hogy csatlakozásai zártak, anyaga kopásállóbb.


Fapadló szakszerű készítése a Budapesten épített télikertben gyorsan elvégezhető. A télikertépítés során nem csak a fapadló rakásával érhetjük el a megfelelő hőszigetelést és a meleg lakókörnyezetet, de sok egyéb megoldás is létezik. Készíthetünk jó minőségű fapadlót vagy drágább svédpadlót szakszerűen és jól kivitelezve a beépített teraszon is. Izgalmas témákat olvashatsz, melyeket mi ajánlunk számodra: télikert építés Budapest, fa télikert gyártás, padló építése, fapadló lerakása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése