2016. szeptember 22., csütörtök

Komposztálással készített tápanyag a télikertben

Komposztáló üvegház és télikert
Komposztáló a kertben
Növényeink és kertünk szépsége a trágyázáson is múlhat


A tereprendezés, a teraszbeépítés és a télikertépítés a virágok, fák és cserjék ültetésével, telepítésével fejeződik be.

A talajvédelem a talaj rendszeres művelése, trágyázása. A trágya, a növények tápanyagának beszerzése az esetek túlnyomó többségében körülményes vagy drága. A műtrágya pedig nem helyettesítheti a természetet, a télikert növényeinek természetes tápanyaggal való ellátásával.

Házilag is lehet a kiszedett gyom- és kultúrnövényekből, lehullott falevelekből trágyát készíteni, ezt a műveletet komposztálásnak nevezzük.

Növények komposztálása a kertben, télikertben


A beépített terasz és a télikert nem feltétlenül alkalmas a komposzt halom elhelyezésére, a termelődő gázok veszélyesek, ezért a kert egyik eldugott szeglete a legalkalmasabb erre. Első lépésként a kertben kiásunk egy 1,5-szer 1 méteres, kb. harminc-negyven centiméter mélységű gödröt. Az elkészült gödröt jó erősen belocsolják, hogy a víz 2-3 cm vastagságban álljon. Ezután a gödörbe az összegyűjtött füvek és falevelek egy részét 30 cm vastagon bedöngölik, megszórják pétisóval, szuperfoszfáttal, jól meglocsolják és lefedik 5 cm vastag morzsalékos földel, majd a földet ismételten meglocsolják. Ezt addig folytatják, amíg az összes komposztálandó növényt be nem döngölték. A legfelső földréteg vastagsága legalább 10 cm legyen.


Érdemes a komposzthalmot fóliával letakarni, hogy a nedvesség ne párologjon el. A komposztot általában 1-2 évig kell érlelni, ez meggyorsítható, ha hetente belocsoljuk. A kertben, házilag készített komposzt természetes módon táplálja télikerti és teraszon nevelt növényeinket. A kerti munkák közben gyakran okoz gondot, hogy a lehullott levelekkel és a levágott fűvel mit tegyünk. A komposztálás nem csak növényeink egészségének megóvásában segíthet, de a hulladék kezelésében is megoldást jelenthet.

Komposztálással készített tápanyag a télikertben mindenki számára könnyen elkészíthető módon. Komposzt készítésével a kertben, télikerti és teraszon lévő növényeink és virágaink nevelése, gondozása is megoldható házilag, így nem kell drágán bolti szereket vásárolni, melyek nem midig egészségesek. További érdekes témák, melyek közel állnak: télikert, növények, komposzt, házilag, trágya, növény gondozás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése