2018. december 1., szombat

Szennyvíz tisztítás

Így készül az ivóvíz


szennyvíztisztító üzem
Szennyvíz tisztítás és ivóvíz kezelés
Az ivóvízkezelés a szennyvíztisztítással kezdődik és azzal is fejeződik be, hiszen nem mindegy, hogy a vezetékbe kerülő vizet milyen forrásból szerezzük be. A technológiai folyamatok megismerése előtt érdemes meghatározni a szennyvíz fogalmát: a különféle vízhasználatok során keletkező, ásványi és szerves szennyeződéseket tartalmazó víz, amelyet a közüzemi csatornahálózaton külön vagy a csapadékvízzel együtt vezetnek el.

Szennyvíztisztítás


A szennyvíztisztítás a szennyvíz szennyező anyagainak lebontása. Legfontosabb feladata, hogy olyan mértékben eltávolítsa a káros anyagokat és szennyeződéseket, hogy a természet számára ne jelentsen veszélyt.

A szennyvíztisztítást általában három lépésben végzik el:

  • első lépés az ülepítés és szűrés, ez egy mechanikai tisztítási eljárás, mely során fizikai módon távolítják el a szennyeződéseket
  • a második lépés a biológiai tisztítás, mely során mikroorganizmusok segítségével lebontják a vizet szennyező szerves anyagokat
  • harmadik lépésként eltávolítják a vízből az oldott ásványi anyagokat.

A szennyvíz tisztítását követően a megfelelő szűrőberendezések és fertőtlenítőszerek alkalmazásával ivóvíz is előállítható.

A szennyvíz hasznosítása


A szennyvízben található ásványi anyagokat az iparban és a mezőgazdaságban hasznosíthatjuk. A hasznosítás kétféle módon történhet: egyrészt a teljes szennyvizet felhasználhatjuk öntözésre, vagy a megfelelő eljárások segítségével kivonhatjuk belőle a hasznosítható anyagokat.

A mezőgazdasági öntözés egyfajta víztisztításként is alkalmazható, hiszen a nem káros szennyvízben lévő szerves anyagokat a növények lebontják és felhasználják, a víz a talajtakarón átjutva szűrődik és ivóvízként kitermelhető a kutakból.

A szennyvíziszap


A szennyvíztisztítás mellékterméke a szennyvíziszap, mely sűrű ugyan, de folyékony halmazállapotú. A szennyvíziszap egy része hasznosítható, egy része azonban veszélyes hulladéknak minősül, ezért nagy körültekintést igényel a kezelése.
Szennyvíz tisztítás ipari méretekben biológiai úton. A szennyvíztisztításnak köszönhetően nem csak környezetünket óvhatjuk, de hasznos mezőgazdasági és ipari alapanyagokhoz is hozzájuthatunk, emellett ivóvíz is készíthető. Néhány további téma, melyet érdemes lehet megismerni: biológiai szennyvíz, ivóvíz kezelés, víztisztítás, biológiai tisztítás alkalmazása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése