2016. március 24., csütörtök

Télikerti bútorok: hintaszék-nyugágy

Berendezés beépített terasz télikert
Kényelmes pihenés a télikertben
A télikertépítés és tervezés utolsó fázisa a berendezés. Hogy kényelmesen pihenhessünk a beépített terasz magányában vagy éppen társaságában, megfelelő bútorok beszerzéséről is gondoskodnunk kell. Sok télikertet kombinált módon készítenek és terveznek meg a tulajdonosai. Ez azt jelenti, hogy a nyílászárók megnyitása után a kertünk és télikertünk a nyári időszakban egységet alkothat.
A kerti bútorok és a télikerti bútorok visszatérő problémája a tartósság. A szél hatása, a változó csapadékviszonyok, páratartalom, a napsugárzás ellen bárhogy impregnáljuk, bármilyen gondosan festjük be, nem tudunk tartós védelmet nyújtani. Különösen jól látható ez az ülőbútorok esetében, amelyek használat közben mindenképpen kissé megereszkednek, a kapcsolataik fellazulnak és átáznak. A nedvesség hatására felduzzadt fa a napon gyorsan kiszárad, összehúzódik és végül a ragasztott kapcsolatok szétszakadnak.
A fent említett okok miatt a télikertek számára az acélcsövekből készült kerti bútorok a legtartósabbak. A csövek előnyös jellemzőit a hintaszék-nyugágy példáján mutatjuk be, amelyet különösen erős, igénybevételeknek ellenálló szerkezettel kell elkészíteni.
Az egész szerkezetet varrat nélküli acélcső egyetlen darabjából készíthetjük, és hajlítás után a legmagasabb pontján hegesztjük, össze. A csövet satuban hidegen hajlítjuk meg. A hajlítást lassan, túl nagy erő alkalmazása nélkül végezzük. A mellső részen behelyezzük az ülés kereszttartóját.
A textilanyag zsebszerűen összevarrt felső részét a szerkezet tetejére ráhúzzuk. Az anyagot teljes szélességében átvetjük az ülés kereszttartóján, és alulról rúddal megfogjuk.
Az szerkezetet érdemes bevonni korrózióálló alapozófestékkel, majd megszáradás után zománcfestékkel, hogy télikertünk esztétikus berendezési tárgya legyen.

2016. március 15., kedd

Télikert vagy átriumkert a kültéri teraszon

Télikert építése előtt tervezés
Infrasugárzóval fűtött átrium kert a lakóházban

Télikert fajták: átrium pálmaház

A lakás és a kert között a legszorosabb funkcionális kapcsolatot az átriumkert, a télikert adja. Átriumkertnek a félig vagy teljesen körülépített olyan belső kertet nevezzük, amely a nappaliból közvetlenül megközelíthető. A legintimebb szabadtéri kert, jó időben kedvenc tartózkodási hely. Ha emeletes átriumházat vagy télikertet építenek, a növények telepítésekor az emeleti ablakokra is tekintettel vannak.

Kert és épület összhangja 

Az átriumkert, a lakáshoz épített üvegház, annak szerves része. Különös gondot kell fordítani igényes kialakítására. Ez a kert szoros kapcsolatban áll az épülettel, ezért már eleve úgy kell megtervezni a falfelületeket, hogy azok növeljék használati értékét és ezzel az ingatlan szabadpiaci árát is.
A tetőkertek és télikertek a nap bizonyos szakaszában árnyékoltak lehetnek, így célszerű világos színű burkolatokat alkalmazni. A falakon a kerttel összhangban tervezett plasztikai alkotást is el lehet helyezni. A kertnek többféle funkciót kell ellátnia, legyen hely a meghitt pihenésre, a napozásra, esetenként az étkezésre. A beépített terasz irodalmi szalonként is működhet, a kültéri tető teraszon pedig infrafűtéssel teremthetünk kellemes környezetet a vendéglátáshoz.

Kültéri terasz beépítés - növényház

A kert korlátozott méretei miatt a térbe illő alacsony növényeket kell telepíteni, hogy elférjenek a kerti bútorok is. A terület nagyságától függően választhatunk lombot adó díszfákat is, rendszerint csak egyet. A kisebb kertekben általában egy darab oszlopos növekedésű örökzöld növényt helyezünk el, mint vezérnövény. Az asztal, székek elhelyezésével a fa körül helyben kialakított alkalmi kültéri kávézóhelyet a hidegebb napokon sötétsugárzó kültéri infrapanelek kihelyezésével fűthetjük kellemessé.

2016. március 1., kedd

Télikert és üvegház berendezése üvegbútorral

kültéri terasz fűtés
Az üveg bárszekrényt a fűtött teraszra is tehetjük
Házunkat, lakásunkat otthonosabbá tehetjük a saját kezűleg készített bútorokkal. A télikertbe, beépített vagy kültéri teraszra, üvegházba természetesen üvegből készült bútorok illenek. Ha nyitott térben gondolkodunk, infrafűtés alkalmazásával gondoskodhatunk a kellemes ott-tartózkodásról.

A magunk készítette bútorok előnyei, hogy formaalakításuk kötetlenebb, gyakran ötletesebb és főleg nem szokványos. A nyitott polcok, akár készen vettük, akár otthon készültek, üvegfalakkal, tolóajtókkal vagy nyitható szárnyakkal kedvező látványt nyújtanak, és a portól is jobban védenek. Kialakítás kérdése, hogy hány mezőt üvegezünk be, akár középre, akár alul. Az üvegfajtától is sok függ. Füstszínű üveg nyugodt felületet ad, a mögötte elhelyezett tárgyak hatását csökkenti. Ha azonban azt akarjuk, hogy a homloküvegek feltűnőbben érvényesüljenek, díszített üveget kell alkalmaznunk. A modern alakítású belső terekben drótüveg is elképzelhető. Igényeink természetesen függenek a télikert vagy terasz méretétől, a nyílászárók formájától és a fűtési opcióktól is.
Állványszerű polcokat üvegajtókkal ellátni ismert, egyszerű eljárás. Ehhez a kereskedelemben kapható szokásos nyílópántokat használjuk, krómozott felületű simákat vagy sárgarézből készülteket. A kereskedelemben kapható számos vasalás alkalmas e célra.
Pontos méretet veszünk, és kiszabjuk a táblákat, majd lecsiszoljuk a tábla éleit. Az üvegkereskedelemben méretre szabott táblákat is készíttethetünk, lecsiszolt élekkel. Az üvegek fúrását magunk is elvégezhetjük. A fúrt lyukaknak 2-3 mm-rel nagyobbnak kell lenniük, mint amilyen vastag csavarokat akarunk használni.
Hogy az üveglap homlokzatán a nyílópánt lapja ne hasson zavaróan, egy megfelelő formára vágott fémlapot helyezünk az előrészre. Ez a pánt előlapjával egyenlő nagyságú, és azt lefedi. Az üveg és a fémfelület közé vékony, mintegy 2 mm vastag gumialátétet vagy hasonlót helyezünk. A belső oldal felől behelyezzük a csavart és kívül rácsavarjuk az anyát.
Az elkészült bútorok jóvoltából művészi színvonalra emelhetjük beépített teraszunkat, télikertünket, üvegházunkat.