2023. április 8., szombat

Mandarin termesztése a télikertben

Déli gyümölcsök házilagos termesztése

mandarin citrom termesztése télikertben
Az otthoni déligyümölcs-termesztés egyre népszerűbbé válik, és számos olyan déli gyümölcsfa létezik amelyek kiválóan termeszthetők a lakásban vagy zártabb teraszon is. Nagy üvegfelületekkel rendelkező, déli fekvésű télikertben mindegyik fafajta esetében bőséges termésre számíthatunk. Az alábbiakban néhány példa:

Citrusfélék. A citrom, a narancs, a mandarin, a grapefruit és a lime kiválóan termeszthetők az otthoni környezetben, például lakószobában is nagyobb méretű edényekben vagy cserépben. A citrusfélék meleg, napos helyen, jól szellőző talajban nőnek, és rendszeres öntözést igényelnek. Alább a mandarin télikerti gondozását bővebben tárgyaljuk.

Külső forrás: Citrom termesztése házilag, télikertben - szüret a teraszon.

Avokádó fa: szintén kiválóan termeszthető otthon és gyümölcsöt is teremhet. Az avokádó fát meleg, napos helyen kell tartani, és rendszeres öntözést igényel.


A banánfa is kiváló választás otthoni déligyümölcs-termesztésre, bár egy kicsit nagyobb helyet igényel. A banánfát meleg, napos helyen kell tartani, és sok vízre van szüksége. Beépített teraszon ez nem okoz gondot.

Ananász termesztése otthon nemcsak szórakoztató, de nagyon hasznos is lehet, mivel e gyümölcs drága a piacon. Az ananászfa növekedése lassú, és a gyümölcs elkészítése sok türelmet és odafigyelést igényel.

Gránátalma. Szintén kiváló választás házilagos déligyümölcs-termesztésre. A gránátalma napos, meleg helyen nő, és jól díszíti az otthon környezetét. Gyümölcse fonton C-vitamin-forrás.

Ezek csak néhány példa a déligyümölcsök közül, amelyeket otthon is termeszthetünk. Fontos azonban megjegyezni, hogy a növények gondozása és termesztése sok odafigyelést és türelmet igényel. De a lényeg, hogy:

Télikert narancs citruszfélék terasz beépítés
Oranzsárium a télikertben

Beépített teraszon, üvegházban és télikertben is megélnek a déligyümölcsök

Az 1700-as években a narancs és a citrom volt az elterjedt déligyümölcs Európában, amikor is megérkezett az ősi Kína első citromféléje a mandarin. A mandarin mind a mai napig ritkaságnak számít az Európai kontinensen, de télikertekben és üvegházakban, a megfelelő körülmények között jól megél.

A mandarin szaporítása és nevelése

A trópusokon és Délkelet-Ázsiában vadon élő növény. A citrommal és a naranccsal együtt a rutafélék családjába tartozik. A mandarinnak sok változata és rokon faja van, melyeket dísznövényként tartanak és ivóvíz minőségű vízzel locsolják..

A mandarint két fő csoportra osztjuk: mandarinok és savanyú mandarinok.

A savanyú mandarinok Európai kertekben történő nevelésekor a legtöbb fa pusztulását a túlzott gondoskodás okozza. A tévhittel ellentétben ez a faj jól bírja a szárazságot, hideget, sőt kisebb fagyokat is.
A Citrus mitis a télikert ékessége lehet, de teraszokon is kellemesen érzi magát. Termései nagyon változóak, 4-7 cm hosszúak és 5-8 cm szélesek is lehetnek.

Szemzéssel szaporítjuk, ritkán oltással és az ágak gyűrűzéses gyökereztetésével. A mandarindugványok nehezen gyökeresednek. A citromhoz hasonlóan az oltott fák hamar virágoznak.

A szemzés és oltás jó alanyai a mandarin-, citrom- és narancsmag csemeték. A mandarinalany fokozza az oltvány hidegtűrését. Ha Poncirus trifoliata alanyokon végezzük az oltást, akár 9-12 C fokos fagyokat is elviselheti a növény, így nem szükséges a télikertbe telepítenünk.

A növénynek általában két növekedési szakasza van. A vegetációs stádiumban rendszeresen trágyázni és táp-oldatozni kell. Hideg teleltetés alatt alig öntözzük az alanyokat.

A mandarin virágzási ideje jellemzően a tavasz. Virágai öntermékenyülők – mesterséges beporzással a citromhoz hasonlóan fokozhatjuk a termés gyakoriságát.

Termései az évente egyszer virágzó típusoknál rendszerint tél végén vagy nyár folyamán érnek be.  Mandarin, citrom, narancs termesztése a télikertben egy kellemes időtöltés mindenkinek. A citrusféléket, mandarint, citromot és narancsot könnyen termeszthetjük az üvegházban és télikertben, esetleg a teraszbeépítés után otthonunkban, hogy gazdag vitaminforráshoz juthasson családunk. További érdekes témák és kifejezések: télikert, teraszbeépítés, mandarin, citrusfélék, termesztés, gyümölcs. Három narancs szerelmese: mandarin nevelése az üveggel beépített teraszon - télikertben tiszta öntözővíz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése