2015. március 29., vasárnap

Mindenkori legfrissebb bejegyzéseim

Hogy ne tévedj el honlapjaim, blogjaim között és ne kelljen hosszan keresgélned: mikor hová írtam valami újat - itt mindig megtalálod a legfrissebbek kattintható listáját - általában néhány soros bevezetővel vagy kivonattal együtt: >> Tíz legfrissebb bejegyzésem

2015. március 23., hétfő

Rakd össze! – 4

 Ezúttal is a fantaszta költő, a madagaszkári kaméleonokat örökbe fogadó Kállay Labord versét kell idéznem a feladványhoz:




Madagaszkár börtönében

ha ágyat vetsz és keresztet arabra:

tudhatod, nem börtön-éden,

hol bilincset rabbi vasal a rabra.

Börtönbéli mosodában

éjjel-nappal szól az abrakadabra:

egy rab-ara szambát járva

rabruhát mos, terít, vasal a rabra.

A bizarr versike ismétlődő szakaszvégét újratagolva kapjuk a
hívósorokat. A kiegészítésekből egy korszakos alkotó neve rakható össze:



>> tovább: Vasal a rabra

2015. március 19., csütörtök

Kibírok mindent

... szükségem van a szükségletek szűkösségére, szeretem tudni magamról,
hogy bármikor elélek kenyéren és vízen, sőt, előbbi nélkül hetekig,
utóbbi nélkül napokig kibírom, bármeddig elvagyok egy kajütnyi helyen,
csónakfenéken akár, kibírom a hideget és a forróságot, a magányt, a
félelmet, kibírok mindent >> A dolgok divergenciája

2015. március 18., szerda

Észre sem veszed

A Balladium-blogban folytatom a Kő és árnyék. c. kötetem verseinek a közlését (a könyv nem került kereskedelmi forgalomba)

a víz már megadta magát
és halkan vár a biztos poshadásra
kegyetlen féreg rágja szét a fát
– ki józan, nincsen már itt maradása

a teljes ver: Észre sem veszed

2015. március 16., hétfő

2015. március 15., vasárnap

Vietnami iskolások levelet kaptak Ho Si Minh elvtárstól

Vietnami iskolások levelet kaptak Ho Si Minh elvtárstól << valószínű cím
Feltehetőleg ez lehet a címe ennek a remek képnek, amelyet Csönge tekintett meg Saigonba, indokínai útjuk során, az ottani szépművészeti, valójában inkább nemzeti képtárban, amelyben ma is a szocreál számít uralkodó stílnek. További képek, útinapló: Katonák a rizsföldön

2015. március 9., hétfő

Asszociációs játék: Rakd össze

Új feladvány a játéksorozatból

A Piave egy olasz folyó, amely, ha másként nem, első
világháborús csaták  névadójaként nyert széles ismertséget. Szótagokra
bontva a folyónév játékunk hívósorait képezi. Az ezekhez toldott
kiegészítésekből egy jelentős művész nevét rakhatjuk össze >> részletek a feladványsorozatot közlő blogban: Rakd össze – 2

2015. március 7., szombat

Csöngéék utazása Délkelet-Ázsiába

Délkelet-Ázsia és Egyiptom, utazás

vízgazdálkodás és ivóvízkezelésIndokínai útjuk felénél tartanak Csöngéék. Az elképzelhetetlen tájak
élménye mellé a hihetetlen életkörülményekkel való szembesülés társul.
Utaznak térben – és kicsit az emberiség történelmében is.

Csöngéék Indokínában

A Nílusi vízgazdálkodás

Egyiptomban a vízgazdálkodás kiépítése és bevezetése rendkívül fontos volt a történelem során, hiszen a szent Nílus kicsivel nagyobb áradása esetén városokat, lakott területeket öntött el a víz, kisebb vízállásnál viszont nem jutott el a mezőgazdasági területekre. A régebbi korok emberei rafinált vízátemelő berendezésekkel kísérleteztek. A legegyszerűbb az archimedesi csavar volt, mely egy hengerbe forgatott csavar, amivel a vizet mintegy 75 centiméterrel voltak képesek kiemelni. A rendkívül egyszerű és népszerű szerkezetből ma is üzemel Afrika észak-keleti területén néhány. Korszerű vízgazdálkodás és ivóvízkezelés.

2015. március 6., péntek

Reblog: megújul az Origo blogja, a Postr

Kedves blogger! megszólítással írt körlevelet felhasználóinak a POSTR.HU. Tartalma kivonatosan. Új korszak kezdődik a Postr blogszolgáltatás életében, állítják: Reblog.hu lesz az Origo új blogdomainja, mely leváltja a Postr.hu-t.

"Egy éve dolgozunk azon, hogy egy, a 21. századi kihívásoknak megfelelő, új blogszolgáltatást hozzunk létre. Olyat, amit egyszerű használni: gyorsabb a posztok szerkesztése, könnyű a kép- és videófeltöltés, rugalmasan lehet a blogokat testre szabni, és sokkal szebb, mint a régi. A munka olyan szakaszába érkeztünk, amikor már megmutathatjuk az eredményeket.

A Reblog funkcióit több hullámban vehetitek birtokba. A jövő hét elején lesz a legnagyobb változás: lecseréljük a szolgáltatás címét és a kezelőfelület nagy részét.

Mi történik a régi blogokkal? Természetesen semmi sem vész el, minden felhasználó, blog és poszt megmarad, a kommentekkel együtt. A szolgáltatás domainje azonban az új névnek megfelelően változik, így a blogok is új címen lesznek elérhetők. Ha valaki a régi helyén keres egy blogot vagy egy bejegyzést, természetesen átirányítjuk az új címre, ezzel nincs teendőtök.

Az olvasók két dolgot fognak észrevenni: új a domain és a blogok felett új, narancs fejléc van az eddig szürke helyett. A változások többsége benneteket, bloggereket érint, ugyanis egészen máshogy szerkesztitek majd a bejegyzéseket. Ehhez részletes útmutatót is biztosítunk, elöljáróban annyit, hogy a bejegyzéseket nem egy külön adminfelületen, hanem helyben szerkesztitek, így azonnal látszik, hogy fog kinézni élesben, amit írtok. Egyszerűbbé válik a képkezelés is, az eddig feltöltéses macera helyett könnyedén át tudjátok húzni a képeket a posztba a desktopról vagy akár egy másik böngészőablakból. A szövegformázás is sokkal egyértelműbbé válik. Arról, hogy a posztvesztés az új rendszerben szinte lehetetlen legyen, egy új, automatikus mentés gondoskodik.

Az átállás a jövő hét elején történik, az utána következő napokban előfordulhatnak apróbb kellemetlenségek, illetve vannak olyan funkciók, amik nem az átállással együtt, hanem később élesednek. A zökkenőmentes áttérés érdekében egyelőre a régi felületek is élni fognak, tehát ha bármilyen problémátok van az új szerkesztőfelülettel, nyugodtan használhatjátok a régit is.

A blogok fő megjelenési felülete továbbra is az Origo címlapján lévő doboz marad. Emellett az új sablonokban már eleve be vannak kapcsolva a közösségi megosztások gombjai. Megújul a szolgáltatás főoldalán talláható blogajánló is.

Bármilyen hibával, észrevéetellel vagy kérdéssel keressetek minket, minden levélre igyekszünk gyorsan válaszolni. Az új funkciókról még az átállás előtt töltünk fel néhány segítő posztot a help.reblog.hu blogra, de azt gondoljuk, az új felület magáért beszél majd, nem kell túl sokat magyarázni."

Eddig a levél. Hát meglátjuk.